Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Печени картофи»Картофи по Добруджански

Картофи по Добруджански

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Картофи по Добруджански
Снимка: Петя
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Картофи - един път, ще ги опитате и повече няма и да помислите за други"

Необходими Продукти

  • картофи - 2 кг
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 5 - 6 зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 1 щипка смлян
  • чубрица
  • сол - на вкус
  • олио - 50 мл или повече
  • вода - 600 мл топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тавата, в която ще се пекат картофите, се задушат нарязаните лук и морков. Към тях се прибавят изчистените, измити и нарязани на по-едри парчета картофи (в случая са нарязани на четири по дължина).

Картофите се запържват малко повече - до лека промяна на цвета, и, разбира се - при непрекъснато разбъркване.

Следва брашното (може и да го пропуснете) - пържи се 1-2 мин и то и се прибавя червеният пипер. Разбъркват се хубаво картофите, за да се овалят в пипера, и се заливат с топлата вода. Водата трябва да покрива картофите, защото сме им сложили брашно.

Слага се сол на вкус, смлян черен пипер, зърната черен пипер, дафинов лист и 2-3 щ. чубрица (идеята е да се сложи малко повече чубрица, отколкото по принцип се слага).

Тавата се оставя на котлона, докато водата заври, и след това веднага се слага в предварително загрятата фурна.

Картофите се пекат около 30-35 мин до пълната им готовност. Наблюдавайте ги, ако останат без вода и не са готови, долейте им гореща вода.

И накрая ми оставя да ви пожелая Добър апетит, защото са наистина много вкусни, сочни и топящи се в устата картофки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: