Точено с готови кори от Добруджанския край

04/03/2018
Петя Цанкова
отПетя ЦанковаПомощник Готвач853075
"На помощ на заетите домакини - изпитана рецепта за нещо вкусно от Добруджанския край при това с готови кори "
Приготвяне10 мин.
Готвене40 мин.
Общо50 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 158
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сигурно се чудите какво е това ? :) Ами така в моето родно село в Добруджанския край наричаме баницата - хубавата българска баница, правена с точени кори и печена в пещ. Няма по-вкусно нещо от нея!

Дъното на тавата, в която ще печем баницата, намазваме със свинската мас или обилно с олио (каквото предпочитате).

В купа смесваме половината кофичка кисело мляко, в което е угасена 1/2 ч.л. хлебена сода, 2/3 ч.ч. олио и половината прясно мляко. Разбъркваме добре.

Вземаме една кора, с помощта на четка я намазваме съвсем леко цялата с млечната смес. Поръсваме с част от натрошеното сирене и набираме на хармоника откъм късата страна.

И една препоръка - ако корите са тънки и се късат при набирането, то не ги мажете със сместа (използвайте я за полив), а само ги поръсете с олио и след това със сиренето.

Така набраната кора поставяме в средата на намаслената тава и от двете ѝ страни започваме да редим останалите кори. Ако тавата е кръгла, както моята, тази част от кората, която излиза, се реже и накрая се слагат в двата тесни края на баницата.

При подреждането на баницата се внимава да не се мачкат много корите и да си останат набрани с въздух между тях - именно това я прави пухкава и въздушна.

Върху подредената баница тук-там слагаме парчета краве масло и я слагаме да се пече в предварително загрята на 180°C фурна.

След около десетина минути изваждаме и я заливаме с полив от разбитите с вилица яйца и останалите кисело мляко, с погасената в него остатък от хл. сода, прясното мляко и олиото. Ако е останала от млечната смес, прибавяме и нея.

Тавата с баницата се връща отново във фурната и се пече до пълната ѝ готовност и получаването на приятния златист загар.

Да ви е вкусно!

*Използвайте кори, които максимално се доближават до домашно точените кори.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Ваня Георгиева
Тавата мажа със масло става много по вкусна и ароматна а от домашните точени кори няма по вкусно нещо, готовите не са със същия вкус. Трудоемко е затова повечето домакини си купуват готови. :)
1
0
Петя Цанкова
Петя Цанкова
06.03.2018 12:06
Ваня,напълно съм съгласна с Вас! :) С една дума домашното си е домашно!!! И тук не става въпрос само за трудоемкост,но и за умение -умението да точиш!Не всеки го може и не всеки има достатъчно време(въпреки желанието),или като мен да е с пострадала ръка и край с точенето вече :(, затова и пиша ,че е с вкус почти като домашното точено!Пожелавам Ви от сърце още много години да радвате близките с домашно точени баници!
0
0
Теодора Мещерова
Много вкусно изглежда! Непременно ще го приготвя скоро
1
0
Петя Цанкова
Петя Цанкова
06.03.2018 12:07
Опитайте! Ако са и точени от вас корите е още по-вкусно! :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв