Начин на приготвяне
Сигурно се чудите какво е това ? :) Ами така в моето родно село в Добруджанския край наричаме баницата - хубавата българска баница, правена с точени кори и печена в пещ. Няма по-вкусно нещо от нея!
Дъното на тавата, в която ще печем баницата, намазваме със свинската мас или обилно с олио (каквото предпочитате).
В купа смесваме половината кофичка кисело мляко, в което е угасена 1/2 ч.л. хлебена сода, 2/3 ч.ч. олио и половината прясно мляко. Разбъркваме добре.
Вземаме една кора, с помощта на четка я намазваме съвсем леко цялата с млечната смес. Поръсваме с част от натрошеното сирене и набираме на хармоника откъм късата страна.
И една препоръка - ако корите са тънки и се късат при набирането, то не ги мажете със сместа (използвайте я за полив), а само ги поръсете с олио и след това със сиренето.
Така набраната кора поставяме в средата на намаслената тава и от двете ѝ страни започваме да редим останалите кори. Ако тавата е кръгла, както моята, тази част от кората, която излиза, се реже и накрая се слагат в двата тесни края на баницата.
При подреждането на баницата се внимава да не се мачкат много корите и да си останат набрани с въздух между тях - именно това я прави пухкава и въздушна.
Върху подредената баница тук-там слагаме парчета краве масло и я слагаме да се пече в предварително загрята на 180°C фурна.
След около десетина минути изваждаме и я заливаме с полив от разбитите с вилица яйца и останалите кисело мляко, с погасената в него остатък от хл. сода, прясното мляко и олиото. Ако е останала от млечната смес, прибавяме и нея.
Тавата с баницата се връща отново във фурната и се пече до пълната ѝ готовност и получаването на приятния златист загар.
Да ви е вкусно!
*Използвайте кори, които максимално се доближават до домашно точените кори.
Коментари