Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Точено с готови кори от Добруджанския край

Точено с готови кори от Добруджанския край

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Точено с готови кори от Добруджанския край2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"На помощ на заетите домакини - изпитана рецепта за нещо вкусно от Добруджанския край при това с готови кори"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет Тракийски /тип Домашни/
  • кисело мляко - 1 к.
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 3/4 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сирене - 300 г
  • свинска мас - 1 с.л. ( по желание)
  • краве масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сигурно се чудите какво е това ? :) Ами така в моето родно село в Добруджанския край наричаме баницата - хубавата българска баница, правена с точени кори и печена в пещ. Няма по-вкусно нещо от нея!

Дъното на тавата, в която ще печем баницата, намазваме със свинската мас или обилно с олио (каквото предпочитате).

В купа смесваме половината кофичка кисело мляко, в което е угасена 1/2 ч.л. хлебена сода, 2/3 ч.ч. олио и половината прясно мляко. Разбъркваме добре.

Вземаме една кора, с помощта на четка я намазваме съвсем леко цялата с млечната смес. Поръсваме с част от натрошеното сирене и набираме на хармоника откъм късата страна.

И една препоръка - ако корите са тънки и се късат при набирането, то не ги мажете със сместа (използвайте я за полив), а само ги поръсете с олио и след това със сиренето.

Така набраната кора поставяме в средата на намаслената тава и от двете ѝ страни започваме да редим останалите кори. Ако тавата е кръгла, както моята, тази част от кората, която излиза, се реже и накрая се слагат в двата тесни края на баницата.

При подреждането на баницата се внимава да не се мачкат много корите и да си останат набрани с въздух между тях - именно това я прави пухкава и въздушна.

Върху подредената баница тук-там слагаме парчета краве масло и я слагаме да се пече в предварително загрята на 180°C фурна.

След около десетина минути изваждаме и я заливаме с полив от разбитите с вилица яйца и останалите кисело мляко, с погасената в него остатък от хл. сода, прясното мляко и олиото. Ако е останала от млечната смес, прибавяме и нея.

Тавата с баницата се връща отново във фурната и се пече до пълната ѝ готовност и получаването на приятния златист загар.

Да ви е вкусно!

*Използвайте кори, които максимално се доближават до домашно точените кори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Тавата мажа със масло става много по вкусна и ароматна а от домашните точени кори няма по вкусно нещо, готовите не са със същия вкус. Трудоемко е затова повечето домакини си купуват готови. :)
04.03.2018 22:22
1
1
Покажи всички подкоментари
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Много вкусно изглежда! Непременно ще го приготвя скоро
04.03.2018 22:06
1
1
Покажи всички подкоментари