Начин на приготвяне
Хубавото на тази манджичка, че е много лесна, бърза и вкусна и може да се прави не само с пресни печени чушки, но и с такива от буркан.
В мазнината се запържват за около 5-6 минути почистените чушки, които преди това сме цепнали по дължина, за да я овкусят. За предпочитане са червените печени чушки, защото с тях манджичката става по-вкусна.
Слага се червеният пипер - не повече от 1 ч.л., той трябва само да оцвети ястието. Объркват се чушките и към тях се прибавя прясното мляко, ако е домашно - трябва предварително да е сварено. Изчаква се и при първото клокване на млякото (при първите мехурчета) тенджерата се маха от огъня.
Последователно и при разбъркване се прибавят разбитото яйце и натрошеното сирене. Ако е необходимо се слага малко сол и се поръсва със смлян черен пипер.
Манджичката е вкусна както топла, така и студена. По желание при поднасяне може да се поръси със ситно нарязан магданоз.
Когато приготвяте манджичката имайте предвид че:
1. Гъстотата на манджичката идва от сиренето и яйцето, но ако ви е рядко, може преди червения пипер да сложите 1 ч.л. брашно. Друг вариант е да намалите количеството на прясното мляко.
2. Задължително се сваля от огъня след първото клокване на млякото, не се вари.
3. Може да се направи с повече или по-малко чушки.