Начин на приготвяне
Гъбите печурки се почистват и нарязват на половинки или четвъртинки, според големината им. Прехвърлят се в тиган със загрятото олио и масло и се запържват (задушават) до златисто.
Заекът се измива хубаво и се отцежда от водата.
Лукът и морковите се обелват и нарязват на ситно. Задушават се в тиган, добавя се измитият и отцеден от водата ориз и се разбърква внимателно. Наливат се постепенно две чаши бульон, добавят се задушените гъби и листенцата мащерка.
Тиганът се похлупва и се оставя на слаб котлон, докато оризът поеме бульонът.
Сваля се от котлона, добавя се малко сол и черен пипер на вкус, разбърква се и заекът се пълни с плънката, но трябва да остане малко място, за да може да набъбне.
Заекът се зашива и се прехвърля в тавата за печене. Намазва се с разбърканите на кашичка зехтин, черен, червен пипер и сол. Накрая се завива със слайсовете бекон.
Отстрани на заека се изсипва останалата плънка и се добавят две чаши бульон, разбърква се. Тавата се завива с фолио и се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Пече се около един час, докато ориза стан готов, а месото се изпече равномерно. При необходимост може да се добавя допълнително количество бульон.
Десетина минути, преди да извадим заека от фурната, фолиото се маха, за да хване апетитен загар.
Порциите печен заек се гарнират с плънката от ориза и свежа салата по ваш избор.
Печеният Заек с Гъби и Ориз е много вкусен.