Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Родопски клин»Родопски Клин с Праз

Родопски Клин с Праз

Родопски Клин с Праз
Снимка: Веселина Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Класическо предложение от Българската кухня - само за онези, които знаят какво да търсят"

Необходими Продукти

  • ориз - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • масло - 100 г
  • праз - 1 стрък
  • сирене - 200 г биволско
  • кори за баница - 4 бр.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете праза и го нарежете на дребно. Загрейте олиото и задушете праза, докато омекне.

Измийте ориза под течаща вода. Сложете го в съд за варене и добавете вода /3:1 части/. Варете до полуготовност. Отстранете съда от огъня. Добавете маслото и разбъркайте.

След като оризът леко се поохлади, прибавете разбитите яйца, като отделите единия жълтък за намазване. Добавете натрошеното сирене, праза и разбъркайте до еднородност.

Застелете подходяща тавичка с хартия за печене. Сложете две от корите на дъното, като повдигнете крайчетата.

Изсипете плънката и покрийте с останалите две кори. Подпъхнете и намажете с разбит жълтък. Сложете тавата в загрята фурна на 180 градуса.

Изпечете родопския клин до хрупкава коричка - 20-25 минути.

Родопският Клин с Праз е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: