Начин на приготвяне
В леко затопленото прясно мляко разтворете маята с 1 чаена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте и оставете на топло за 10 минути.
Пресейте брашното, направете кладенче и изсипете активирната мая, едното яйце и белтъка от другото (жълтъка заделете за намазване). Прибавете олиото и солта и замесете средно меко тесто.
Намажете с олио и оставете тестото за 30-40 минути да удвои обема си. Натрошете сиренето, прибавете яйцето и разбъркайте.
Разделете тестото на 10 равни части. Вземете едно топче тесто, разточете и оформете както желаете, като поставяте от плънката.
Може да направите рози, лодки или просто да разтеглите с ръце и да оформите като малки питки.
Подмажете тава и наредете сиренките, оставете да втасат за около 20 минути.
Отделения жълтък смесете с малко олио и намажете с тази смес сиренките. Ако желаете може да сложите по парченце масло в средата на всяка сиренка.
Поръсете със семена по ваш избор и печете в загрята фурна на 200 градуса за около 35 минути.
Бон Апети!