Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхнии»Чушки с мляко от Добруджанския край

Чушки с мляко от Добруджанския край

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Чушки с мляко от Добруджанския край3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Така ги правят чушките в Добруджанския край и да знаете - невероятна вкусотия са"

Необходими Продукти

  • чушки - 12 бр. печени
  • прясно мляко - 1 л
  • сирене - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол
  • олио - 5 с.л.
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубавото на тази манджичка, че е много лесна, бърза и вкусна и може да се прави не само с пресни печени чушки, но и с такива от буркан.

В мазнината се запържват за около 5-6 минути почистените чушки, които преди това сме цепнали по дължина, за да я овкусят. За предпочитане са червените печени чушки, защото с тях манджичката става по-вкусна.

Слага се червеният пипер - не повече от 1 ч.л., той трябва само да оцвети ястието. Объркват се чушките и към тях се прибавя прясното мляко, ако е домашно - трябва предварително да е сварено. Изчаква се и при първото клокване на млякото (при първите мехурчета) тенджерата се маха от огъня.

Последователно и при разбъркване се прибавят разбитото яйце и натрошеното сирене. Ако е необходимо се слага малко сол и се поръсва със смлян черен пипер.

Манджичката е вкусна както топла, така и студена. По желание при поднасяне може да се поръси със ситно нарязан магданоз.

Когато приготвяте манджичката имайте предвид че:

1. Гъстотата на манджичката идва от сиренето и яйцето, но ако ви е рядко, може преди червения пипер да сложите 1 ч.л. брашно. Друг вариант е да намалите количеството на прясното мляко.

2. Задължително се сваля от огъня след първото клокване на млякото, не се вари.

3. Може да се направи с повече или по-малко чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: