Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Мармалад»Ябълков мармалад на калъп

Ябълков мармалад на калъп

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Ябълков мармалад на калъп
Снимка: Мария Симова
2 / 4
21/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Хубавите неща идват в малки опаковки .... или на калъп"

Необходими Продукти

  • ябълки - 3 кг добре узрели
  • захар - 1.2 кг
  • ябълков пектин - 60 г
  • ванилия - 2 бр.
  • вода - 500 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте много добре ябълките, изрежете им семенниците и дръжките и ги нарежете на едри парчета.

Поставете нарязаните ябълки в тенджера и ги залейте с 500 мл вода, поставете на котлона и варите до пълното им омекване.

Прецедете сварения плод и пасирайте с пасатор или блендер на каша. За да стане сместа още по-фина, прекарайте я през сито или цедка. В широка тенджера поставете захарта, ванилиите и пектина, разбъркайте.

Излейте фината ябълкова каша и отново разбъркайте. Поставете на котлона и бъркайте периодично, след като заври бъркането става непрекъснато, за да не загори. Варите до сгъстяване на мармалада.

Моят критерий за готовност е, като загреба с лъжица от него, сместа да не се разтича на струя, а да пада на парцали. Готовата смес сипете в правоъгълна форма за кекс постлана с хартия за печене.

След като стегне (това става след около 18 часа), обърнете формата и извадете калъпа мармалад, оставете го за 2-3 дни на стайна температура за да се изсуши. Съхранявате увит в хартия за печене в хладилника, така издържа поне 3-4 месеца.

Ябълковият мармалад на калъп е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Следвах рецептата и се получи чудесен мармалад! Благодаря Ви!
07.11.2023 11:21
Татьяна Балова
Татьяна Балова
Моля, редактирайте малко рецептата, като напишете, че захарта и пектинът се смесват предварително, за да не се образуват после бучки!
07.05.2021 07:30
1
Violeta Simeonova
Violeta Simeonova
Mоже ли да се направи без пектин или да се сложи в края желатин, за да стане мармалада на калъп?!
23.09.2018 19:15
1
1
Покажи всички подкоментари