Класическа Шахматна Торта Стъпка по Стъпка

16/03/2018
"Можем да ви дадем мат в два хода, но предпочитаме да разделим парчето торта с вас "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо437
  • Преглеждания за месеца34
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 175 г
  • брашно - 150 г
  • какао - 25 г
  • канела - 1/2 ч.л.
  • За крема
  • заквасена сметана - 2 големи коф.
  • пудра захар - 3 ч.ч.
  • За глазура
  • краве масло - 1 м. пак.
  • захар - 3 с.л.
  • какао - 1 1/2 с.л.
  • ромова есенция - 1бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата:
Яйцата и захарта се разбиват за 10 мин (съдът се поставя в топла вода). Прибавят се брашното, какаото и канелата. Получената смес се изсипва в тортена форма и се пече за 30 мин на 175°C.

За крема:
В отделна купа се разбиват заквасената сметана с 3 ч.ч. пудра захар.

За глазура на тортата:
Разбъркват се маслото, захарта, 4 с.л. вода, какао и ромова есенция. Ври 3 мин.

Сглобяване на тортата:
Блатът се разделя на 4 концентрични окръжности, които условно ще ги наречем 1, 2, 3 и 4 (1 е най-малката, а 4 е най-голямата окръжност). На първия ред на тортата се слагат окръжности 4 и 2. Празните места между тях се запълват плътно с крем.

На втория ред на тортата върху белия крем се нареждат 1 и 3 окръжности и отново празните места се запълват плътно с крем.

Цялата торта се намазва с останалата сметана и се полива с глазурата. Тортата се оставя в хладилник да престои около 12 часа.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар