Кекс с къпини

17/03/2018
KaterinaSpasova
отKaterinaSpasovaЧирак7137971
"Не е достатъчно да е пухкав и сочен, трябва и да е с ароматен вкус на къпини "
Приготвяне15 мин.
Готвене55 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 441
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Къпините се поръсват с трите супени лъжици захар и смлените орехи, разбъркват се и се оставят на страна. Може да се ползват и замразени къпини, но първо трябва да се оцедят много добре от течността, която се отделя след размразяване.

В голяма купа се смесват мазнината, яйцата, захарта и ванилията и се разбиват с миксер на средна скорост, докато се разбие добре захарта. Прибавя се киселото мляко и отново се разбива.

Брашното се пресява и към него се добавят двата вида сода. Брашното постепенно се добавя към сместа, докато се разбърква с миксера. Трябва да се получи много гъсто кексово тесто.

Продълговата форма за кекс (моята е с дължина около 20 см) се намазнява и ако се налага, се набрашнява (зависи от покритието). Може да се ползва и обикновена кексова форма. В нея се изсипва около 1/3 от тестото и се наръсват половината от оваляните в орехи и захар къпини.

Върху тях се изсипва още 1/3 от тестото и се поръсват останалите къпини. Най-отгоре се изсипва останалото тесто.

Пече се на 175-180 градуса около 55-65 минути в зависимост от фурната, докато клечката започне да излиза суха или докато при натискане повърхността на кекса не започне да се връща обратно.

Охлажда се върху решетка.

Когато кексът е напълно изстинал, се поръсва с айсинга. За целта към пудрата захар постепенно се прибавят една по една лъжици вода и се бърка, докато се получи хубава гъста каша. Айсингът се приготвя непосредствено преди поръсване, за да не се втвърди.подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Krassi11
Krassi11
17.03.2018 20:15
Аз ли нещо се бъркам ,къпините не са ли черни по принцип?Не бях виждал червени къпини.Иначе кексът изглежда вкусен,поздравления.
0
0
Krassi11
Krassi11
18.03.2018 12:22
Да,сега разбирам.Благодаря за обяснението.
1
0
KaterinaSpasova
KaterinaSpasova
18.03.2018 03:12
Да къпините са черни по принцип, но предполагам че от червеникавият цвят в кекса е резултат от комплексното действие на термичната обработка, светлината и факта, че поне според мен, когато ги закупих онзи ден са били набрани малко по- рано. Живея в САЩ и тук целогодишно има пресни къпини, внос от Мексико или отглеждани в южните щати и вероятно ги берат полуузрели, за да са по- трайни.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв