Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пухкава Постна Погача

Пухкава Постна Погача

Пухкава Постна Погача
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Разчистете място, защото тази пухкава постна погача заслужава да е в центъра на трапезата"

Необходими Продукти

  • минерална вода - 300 мл хладка
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 ч л
  • захар - 1 ч л
  • суха мая - 1 пакет
  • брашно - 600 г
  • маково семе - 1/2 пакетче
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода се разтваря маята със захарта и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавяме олио, сол и замесваме средно меко тесто. Оставя се да втаса на топло за 40 минути, докато удвой обема си.

Разделя се на две части, като едната е по малка от другата. Малкото топче се разточва на кора, намазва се с олио и поръсваме с макова семе. От едната страна се реже на ленти по 1 см, без да стигаме до края.

От цялата страна се навива на руло по диагонал, завива се на охлюв и нареждаме в тава върху хартия за печене. Голямата част от тесто се разточва на кръгла кора, нарязва се на 8 триъгълника, всеки с разрез по средата.

Връхчето се промушва по два пъти през разреза. Краищата в основата се сгъват леко навътре и навиваме на рулца. Нареждат се край охлюва в тавата.

Намазва се с олио и поръсваме маково семе върху отвора на рулцата. Печем в студена фурна 180°C до златисто около 35 -40 минути. Изважда се и с четка се намазва с малко вода, покриваме с кърпа.

Вкусна постна погача.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Колко голяма е тавата?
24.12.2022 11:33
1
Анонимен
Анонимен
Какво значи студена фурна!?
03.12.2022 18:51
1
Покажи всички подкоментари