Начин на приготвяне
В хладка вода се разтваря маята със захарта и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавяме олио, сол и замесваме средно меко тесто. Оставя се да втаса на топло за 40 минути, докато удвой обема си.
Разделя се на две части, като едната е по малка от другата. Малкото топче се разточва на кора, намазва се с олио и поръсваме с макова семе. От едната страна се реже на ленти по 1 см, без да стигаме до края.
От цялата страна се навива на руло по диагонал, завива се на охлюв и нареждаме в тава върху хартия за печене. Голямата част от тесто се разточва на кръгла кора, нарязва се на 8 триъгълника, всеки с разрез по средата.
Връхчето се промушва по два пъти през разреза. Краищата в основата се сгъват леко навътре и навиваме на рулца. Нареждат се край охлюва в тавата.
Намазва се с олио и поръсваме маково семе върху отвора на рулцата. Печем в студена фурна 180°C до златисто около 35 -40 минути. Изважда се и с четка се намазва с малко вода, покриваме с кърпа.
Вкусна постна погача.
Добър апетит!
Коментари