Начин на приготвяне
Измийте и подсушете джолана. С остър нож направете разрези върху месото. Поставете джолана в херметическа тенджера и залейте с вода. Прибавете сол на вкус, няколко зърна челен пипер и 2 бр. дафинов лист.
Поставяте на котлона и варите на слаб огън 60 мин.
Обелете и нарежете картофите и лука на едри кубчета. Моркова и гъбите нарежете на четвъртинки, а тиквичките - на ленти. Обелете патладжана, нарежете на кубчета, посолете и оставете настрана да се отцеди.
Премахнете кокала на вече свареното месо и нарежете на по-едри парчета. Овкусете със сол, черен и червен пипер.
Зеленчуците поставете в голяма купа и разбъркайте със същите подправки.
В глинения гювеч сложете олио, една част от зеленчуците, месото и останалата част от зеленчуците. Залейте продуктите с бульона, колкото да ги покрият, и добавете виното.
Поставете глиненият гювеч в студена фурна, загрейте до 180 градуса и след като заври, печете 2 часа.