Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата. Начупваме маята в топлото, но не горещо прясно мляко и разбъркваме до нейното разтваряне. Сипваме вътре и захарта.
Маслото смесваме с разбитите яйца и след това изсипваме в сместа с маята. Разбъркваме и покриваме съда с фолио, а отгоре и с кърпа. Оставяме на стайна температура за 20 минути.
От брашното отделяме 200 г и го смесваме със солта. Започваме да сипваме от брашното, което е по-голямо количество на порции, като още с първата порция брашно се получава реакция и започва да шуми.
Добавяме и канелата, стафидите, сушените плодове, коняка и ванилията. Оставяме за 30 минути да втаса. Сипваме и останалото брашно и започваме да месим с ръце директно в купата.
Тестото е много лепкаво и е необходимо да си намажем ръцете с олио. Не е нужно добавяне на още брашно - тестото трябва да е лепкаво и по-рядко, като така се получава много въздушен и лек козунак.
Намазваме форми за печене с олио и сипваме от сместа, като предвиждаме, че ще увеличи обема си 3 пъти.
Печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Коментари