Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак на конци с александрийско тесто

Козунак на конци с александрийско тесто

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8361
Козунак на конци с александрийско тесто
Снимка: Анонимен
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 400 мл топло
  • захар - 400 г
  • яйца - 6 бр.
  • масло - 250 г - меко
  • прясна мая - 75 г
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилия - 1/2 ч.л.
  • стафиди - 1 ч.ч. - накиснати в ром
  • сушени плодове - по избор, нарязани на кубчета
  • коняк - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата. Начупваме маята в топлото, но не горещо прясно мляко и разбъркваме до нейното разтваряне. Сипваме вътре и захарта.

Маслото смесваме с разбитите яйца и след това изсипваме в сместа с маята. Разбъркваме и покриваме съда с фолио, а отгоре и с кърпа. Оставяме на стайна температура за 20 минути.

От брашното отделяме 200 г и го смесваме със солта. Започваме да сипваме от брашното, което е по-голямо количество на порции, като още с първата порция брашно се получава реакция и започва да шуми.

Добавяме и канелата, стафидите, сушените плодове, коняка и ванилията. Оставяме за 30 минути да втаса. Сипваме и останалото брашно и започваме да месим с ръце директно в купата.

Тестото е много лепкаво и е необходимо да си намажем ръцете с олио. Не е нужно добавяне на още брашно - тестото трябва да е лепкаво и по-рядко, като така се получава много въздушен и лек козунак.

Намазваме форми за печене с олио и сипваме от сместа, като предвиждаме, че ще увеличи обема си 3 пъти.

Печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Защо е кръстено александрийско тесто ?
24.03.2018 15:44
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
На много силна фурна сте го пекли, или е трябвало да поставите фолио отгоре. :)
24.03.2018 13:38
2