Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца по марокански в доматен сос

Кюфтенца по марокански в доматен сос

GabrielaGabriela
Новак
3514358
Кюфтенца по марокански в доматен сос
Снимка: Gabriela
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Отидохме до Мароко, за да донесем тези вкусни кюфтенца в доматен сос - и пътешествието си струваше"

Необходими Продукти

  • За кюфтенцата
  • телешка кайма - 600 г
  • пресен лук - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • хляб - 50 г стар
  • галета - 50 г
  • сол
  • лют червен пипер
  • канела
  • кимион
  • индийско орехче - на вкус
  • олио - 50 мл за пържене
  • За доматения сос
  • домати - 800 г от консерва
  • лук - 200 г
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • прясно мляко - 20 мл
  • джинджифил
  • зехтин - 80 мл
  • маслини - 150 г черни
  • яйца - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хлябът се реже на кубчета и се залива с топло прясно мляко.

Към каймата се прибавят ситно нарязаният лук, отцеденият хляб, яйцето, галетата, солта, лютият червен пипер, канелата, кимионът и настърганото индийско орехче и всичко се омесва добре.

Оформят се кюфтенца, които се пържат, като се обръщат постоянно (за около 3 мин).

За соса ситно нарязаният лук се сотира в зехтина за около 10 минути, след което се прибавят счуканият чесън и настърганият джинджифил. Сотира се за кратко и се сипват доматите.

Подправя се със сол и лют червен пипер, след което се прибавят кюфтенцата и ястието се оставя да къкри на слаб огън за около 15 минути.

След това се прехвърля в тава, слагат се маслините, отгоре се чукват яйцата и ястието се запича в загрята на 180 градуса фурна за 5-10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: