Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Масленица с Пръжки

Масленица с Пръжки

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Масленица с Пръжки
Снимка: Таня Левенова
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Може да пазите диети, а може ида изберете да закусвате вкусна масленица с пръжки"

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 - 550 г
  • вода - 270 мл
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л. равна
  • мая - 7 г суха
  • за плънката
  • свинско месо - 200 г
  • мас - 80 - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 400 г пресято брашно се прави кладенче и там се поставят топлата вода, маята, захарта, а солта по края. Омесва се хубаво, средно меко тесто, като се добавя по малко от останалото брашно.

Тестото се покрива с найлон и се поставя на топло място, до хубаво втасване - 40-50 минути. През това време месото се нарязва на средни кубчета, като е хубаво да има и сланинка. Посолява се и си оставя настрана. Маста се разтопява.

Готовото тесто се дели и оформя на четири топки. Всяка се разточва на не много тънко. Намазва се с разтопената мас с четка. Върху нея се поставят парченца от пръжките. Така се правят и другите три топки и се редят една върху друга. След това с ръце внимателно се раздърпва до леко изтъняване на кората. Тя се разрязва по средата.

Взема се едната част и с отрязаното напред се навива на руло - усуква се и се поставя в средата на тавата /28 см в диаметър/. С другата кора се процедира по същия начин и се намества около първата на малко разстояние, за да може тестото да втаса спокойно.

Така оформената масленица се покрива и се оставя на топло за 30 минути или докато изпълни тавата. След това се намазва с жълтък, малко вода и олио.

Поставя се в студена фурна, която се включва на 180 градуса. Пече се около 40 минути, като отначало, за първите 15-20 минути, само на включен долен реотан. След това се включват и двата реотана.

Когато е готова, масленицата се покрива с кърпа, за да се задуши за 10-15 мин. Поднася се с айран и обикновено през зимата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Много апетитна,пухкава,леко мазничка.Който не опита,може само да съжалява.
24.03.2018 15:50
1