Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Селски тутманик с пръжки и сирене

Селски тутманик с пръжки и сирене

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Селски тутманик с пръжки и сирене
Снимка: Росица Петрова
1 / 9
21/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Ако още не сте приготвяли тутманик с пръжки, сте изпуснали много. Ако още не сте приготвяли тутманик с пръжки, сте изпуснали много."

Необходими Продукти

  • брашно - 750 г
  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • кисело мляко - 250 г
  • вода - 150 мл
  • мая - 20 г прясна (1/2 кубче)
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • плънка
  • сирене - 200 г
  • пръжки - 200 г
  • мас - 5 с.л. разтопена
  • за намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • риган - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако още не сте приготвяли тутманик с пръжки, сте изпуснали много.

За да си направите такъв тутманик, първо, трябва да си приготвите самите пръжки. Разбира се вече могат да се намерят и в някои магазини, консервирани.

За целта ще ви е необходима прясна шарена сланина без кожата, която трябва да нарежете на дребни парчета и да изпържите, докато останат малки парченца.

След това отцедете, но запазете маста, която се е отделила. С нея може да приготвите и други неща.

Сега може да се заемете със заместването на самия тутманик.

Киселото мляко и яйцата трябва да са на стайна температура.

Затоплете водата до телесна температура и разтворете в нея маята, захарта и 3 лъжици от брашното. Разбъркайте и покрийте съда с кърпа за 10 минути, докато маята се активира и на повърхността се образуват малки балончета.

Докато изчаквате да втаса маята, си пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Добавете всички продукти за тестото и сместа с маята и замесете меко тесто, което не лепи.

Веднага го разделете на 5 равни части и оформете всяка на топче.

Подредете ги върху набрашнена повърхност и ги покрийте с кърпа.

Оставете да втасат за 20 минути.

През това време натрошете сиренето и разтопете свинската мас. Оставете леко да се охлади, но да остане течна.

Вземете едно от топчетата тесто и го разточете на тънка кора, която намажете с мас.

След това поръсете със натрошено сирене и сложете по 2 супени лъжици от пръжките.

Навийте на рехаво руло и след това вържете на възел.

Направете същото и с останалите топки тесто, след което ги наредете в тава, предварително намазана с мас.

В центъра на всяко възелче сложете по малко от пръжките. Щом се запекат, при печенето ще станат неустоимо хрупкави.

Покрийте тутманика с фолио и оставете да втаса за около 1 час.

След това го намажете със смес от кисело мляко и един жълтък и поръсете с риган или семена по избор.

Сложете тутманика в загрята на 180 °C фурна първоначално само на долен реотан за 10 минути, а след това на горна и долна фурна за още 20 минути, до хубав златист загар.

Поднесете този вкусен селски тутманик с пръжки и сирене с чаша айрян.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Уникална вкусотия се получава когато пръжките си пуснат малко от мазнината!
22.10.2022 08:00
1