Начин на приготвяне
Натрошете бисквитите в блендер или на ръка, слагайки ги в чиста торбичка и минавайки отгоре с точилка докато станат на фин прах или трохи. Смесете ги със кокосовите стърготини, настъргания шоколад и разтопеното масло.
Изсипете бисквитената смес в тавичка за тарт с падащо дъно, диаметър 24-25 см. Притискайте с лъжица по стените и дъното и заравнете добре. Трябва блатът да бъде максимално компактен, за да не се начупи. Приберете в хладилник, за да стегне за 30 минути, а през това време си направете кремчето.
Изстискайте портокалите, от тях трябва да получите 500 мл фреш. Настържете корите на два от цитрусите, само оранжевата част, на фино ренде.
Разбийте на пухкав крем яйцата и жълтъците със захарта. Загрейте на водна баня при умерен огън портокаловия сок, заделяйки 100-120 мл от него, в който разтворете нишестето.
Прибавете яйцата при загретия сок и бъркайте 5 минутки. Сместта никога не трябва да завира, затова и готвим на водна баня, може и директно върху котлона, но на много тих огън.
Сипете и нишестето и коричките от портокал и продължете бъркането, докато кремчето се сгъсти. Накрая сложете и маслото на парченца, щом се разтопи отстранете от огъня. Оставете за няколко минутки да поизстине, разбърквайки, за да не хваща коричка. Излейте крем фреша върху бисквитения блат и оставете да се охлади напълно и стегне.
За завършек разбийте на сняг белтъците със щипка сол и капките лимонов сок. Добавете на части захарта при непрестанно разбиване. Ще получите гладък меренг. С него може да намажете повърхността на тортата или да направите украса със шприц по ваш вкус.
Белтъчиният меренг обгорете леко за още по-красива визия.
За да стегне съвсем тортата е добре да престои няколко часа в хладилник, след което може да отделите от формата.
Добър апетит!