Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Пуйка с боровинков сос и сладки картофи

Пуйка с боровинков сос и сладки картофи

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Пуйка с боровинков сос и сладки картофи1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • пуешко месо - 1 пуйка + дреболиите
  • сол
  • черен пипер
  • кетчуп - 4 с.л.
  • олио - 50 мл
  • горчица - 1 ч.л.
  • бренди - 2 с.л.
  • вино - 1 ч.ч. за печенето
  • за плънката
  • лук - 1 глава
  • масло
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
  • гъби - 1 бурканче
  • стафиди - 1 - 2 шепи
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • за сладките картофи
  • картофи - 1.5 - 2 кг сладки
  • масло - 100 г
  • сол
  • черен пипер
  • карамфил - 2 зрънца смлян
  • за боровинковия сос
  • боровинки - 200 г
  • вино - 1 ч.ч. червено
  • масло - 1 с.л. краве
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натъркайте пуйката от вън и вътре със сол и черен пипер. Смесете кетчупа, горчицата, олиото, брендито с още малко сол и пипер, разбийте добре и намажете пуйката отвсякъде. Оставете да престоява, докато правите плънката.

За плънката сварете предварително дреболиите на пуйката. Запържете скълцания лук в сгорещеното масло и добавете нарязаните ситно дреболии. Щом се запържат, добавете ориза и разбъркайте, след което сипете нарязаните при нужда гъбки, стафидите. Объркайте и долейте около 2 ч.ч. вода. Бъркайте и когато оризът поеме течността, овкусете със сол, магданоз. Оризът за плънката трябва да е сварен до полуготовност.

напълнете пуйката с готовата плънка и я зашийте. Сложете я в подмазнена тава и долейте 1 ч.ч. вино и 1 ч.ч. вода. Намажете я с останалата марината, покрийте с фолио и я сложете да се пече за 3 часа в загряна фурна. След това в тавата се добавят почистените и нарязани сладки картофи. Връща се да се доизпече за час и половина отново под фолио.

През това време пригответе боровинковия сос. Загрейте в съд на котлона маслото, виното, солата и захарта. Добавете боровинките и варете за около 10-15 минути. Готовият редуцирал се сос може да пасирате леко. Ако е прекалено рядък, може да го сгъстите с малко размито във вода нишесте.

Готовата пуйка се вади в голямо плато. Картофите се преместват в друг съд и се намачкват едро с масло, сол, черен пипер и смлян карамфил.

Пуйката се поднася заедно с картофите и боровинковия сос в отделни купи. От пуйката се режат порции и се гарнират със сладките картофи и малко от боровинковия сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Светла Евънс
Светла Евънс
Как автора знае, че за печенето на пуйката са необходими 180 мин, когато не се знае колко тежи пуйката. Първоначално пуйката се слага за 30 мин на 220 С във загрята фурна, а след това се пече на 170 С на всеки половин кг тегло са нужни по 30 мин. Или ако пуйката тежи 3 кг то печем 30мин /на 220С/+180 мин на 170С/ или общо 210 мин / 3,30 часа. Месото на пуйката не е мазно и бързо може да стане сухо, особено гърдите, не е лошо да сложите над тях слайсове по мазен бекон. Също много важно, веднага след фурната пуйката се оставя да "почине" с цел соковете на месото да се върнат по местата и месото да е крехко, същото важи за всички печени меса на фурна
28.12.2020 18:25