Начин на приготвяне
Натъркайте пуйката от вън и вътре със сол и черен пипер. Смесете кетчупа, горчицата, олиото, брендито с още малко сол и пипер, разбийте добре и намажете пуйката отвсякъде. Оставете да престоява, докато правите плънката.
За плънката сварете предварително дреболиите на пуйката. Запържете скълцания лук в сгорещеното масло и добавете нарязаните ситно дреболии. Щом се запържат, добавете ориза и разбъркайте, след което сипете нарязаните при нужда гъбки, стафидите. Объркайте и долейте около 2 ч.ч. вода. Бъркайте и когато оризът поеме течността, овкусете със сол, магданоз. Оризът за плънката трябва да е сварен до полуготовност.
напълнете пуйката с готовата плънка и я зашийте. Сложете я в подмазнена тава и долейте 1 ч.ч. вино и 1 ч.ч. вода. Намажете я с останалата марината, покрийте с фолио и я сложете да се пече за 3 часа в загряна фурна. След това в тавата се добавят почистените и нарязани сладки картофи. Връща се да се доизпече за час и половина отново под фолио.
През това време пригответе боровинковия сос. Загрейте в съд на котлона маслото, виното, солата и захарта. Добавете боровинките и варете за около 10-15 минути. Готовият редуцирал се сос може да пасирате леко. Ако е прекалено рядък, може да го сгъстите с малко размито във вода нишесте.
Готовата пуйка се вади в голямо плато. Картофите се преместват в друг съд и се намачкват едро с масло, сол, черен пипер и смлян карамфил.
Пуйката се поднася заедно с картофите и боровинковия сос в отделни купи. От пуйката се режат порции и се гарнират със сладките картофи и малко от боровинковия сос.
Коментари