Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача без яйца

Празнична погача без яйца

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Празнична погача без яйца
Снимка: Петя
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
12
"Празнична погача за важните моменти, когато цялото семейство е около масата"

Необходими Продукти

  • свежа мая - 21 г (или 7 гр суха)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1 п. (10 г)
  • олио - 100 мл
  • масло - 80 г меко
  • цедено кисело мляко - 250 г
  • вода - 200 мл хладка
  • брашно - 600 г + 3 с.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря с 100 мл вода, захарта и двете супени лъжици брашно. В дълбока купа се пресяват брашното с бакпулвера и солта. Прави се кладенче. В него се излива втасалата мая.

Прибавят се и олиото и останалата вода и с миксера (с бъркалките за тесто ) се забърква меко тесто. Бърка се на средни обороти около 5 минути, докато тестото се отдели от стените на купата и се оформи на хубава топка. Полученото тесто се намазва с мазнина, покрива се с фолио и се оставя да втаса до удвояване на обема.

Втасалото тесто се изсипва върху набрашнен плот и съвсем леко се премесва. Оформяте питата по ваше желание и усмотрение. Приготвената погача се оставя да втаса, покрита с фолио и кърпа, докато запълни формата. Намазва се с жълтъка, разбит с олиото.

Пече се в предварително загрята на 150-180 градуса фурна, до готовност (проба с клечка). Лично аз преди да сложа тавата с погачата, изливам малко вода във фурната, като се пазя да не се изгоря от парата, така погачата става мекичка. Пека първо на долен реотан около 20 минути и тогава отново включвам горния.

Ако започне да прегаря отгоре, а все още не е изпечена, или изключвам горния реотан, или я покривам с намокрена хартия (вестник). След изваждане от фурната я оставям малко така да постои и тогава я изваждам от тавата. Оставям погачата да се охлади върху решетка. За гланц я минавам с четка с олио.

***Не прибавяйте повече брашно, за да ви остане питката мека и пухкава като памук.

*** С останалия белтък направих Забравените сладки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: