Начин на приготвяне
Маята се разтваря с 100 мл вода, захарта и двете супени лъжици брашно. В дълбока купа се пресяват брашното с бакпулвера и солта. Прави се кладенче. В него се излива втасалата мая.
Прибавят се и олиото и останалата вода и с миксера (с бъркалките за тесто ) се забърква меко тесто. Бърка се на средни обороти около 5 минути, докато тестото се отдели от стените на купата и се оформи на хубава топка. Полученото тесто се намазва с мазнина, покрива се с фолио и се оставя да втаса до удвояване на обема.
Втасалото тесто се изсипва върху набрашнен плот и съвсем леко се премесва. Оформяте питата по ваше желание и усмотрение. Приготвената погача се оставя да втаса, покрита с фолио и кърпа, докато запълни формата. Намазва се с жълтъка, разбит с олиото.
Пече се в предварително загрята на 150-180 градуса фурна, до готовност (проба с клечка). Лично аз преди да сложа тавата с погачата, изливам малко вода във фурната, като се пазя да не се изгоря от парата, така погачата става мекичка. Пека първо на долен реотан около 20 минути и тогава отново включвам горния.
Ако започне да прегаря отгоре, а все още не е изпечена, или изключвам горния реотан, или я покривам с намокрена хартия (вестник). След изваждане от фурната я оставям малко така да постои и тогава я изваждам от тавата. Оставям погачата да се охлади върху решетка. За гланц я минавам с четка с олио.
***Не прибавяйте повече брашно, за да ви остане питката мека и пухкава като памук.
*** С останалия белтък направих Забравените сладки.