Начин на приготвяне
Маята се активира с малко от прясното мляко и 1 с.л .захар. Оставя се да шупне.
Спанакът се почиства от дръжките и се потопява за 30 сек в гореща вода. Изважда се и веднага се изплаква със студена вода. Изцежда се.
Поставя се в тиган с маслото и се задушава за няколко минути - да омекне. Прибавя се част от млякото, 2 с.л. захар и се пасира с пасатор. Охлажда се напълно.
Добавя се солта, ароматите, яйцата, останалото мляко и захарта. Отгоре се изсипва брашното, прави се кладенче и се добавя цялата мая.
Тестото се измесва с миксер, докато се отдели от стените на купата. Изважда се и се поставя в леко намаслена купа с масло. Оставя се да втаса.
Втасалото тесто се изважда и поставя върху плот с малко брашно и се дели на две части. В едната част може да се добави парченца локум и смлени бадеми, а в другата част - бял шоколад и смлени орехи или само стафиди. Оформянето им е по избор, но в повечето случаи се плете плитка. Формата не е от значение.
Оформените козунаци се поставят в тава с хартия за печене и се оставят да втасат отново за около 40 мин.
Заливка:
В касерола се изсипва млякото, медът и се оставят на умерен котлон да заври сместа и да се сгъсти. След като е готова сместа, се прибавят филираните бадеми и се оставя за още 10 минути на умерен котлон. Сваля се от огъня и се охлажда напълно.
След като отново са втасали козунаците, обилно се намазват със заливката и се поставят в студена фурна, а след това се включват градусите.
Пече се на 170 градуса за около 40-45 мин.
Козунакът със спанак е готов.
Източник: My Candy Kitchen