Начин на приготвяне
Яйцето и жълтъкът се слагат в каничка с деления. Долива се прясно мляко, докато стигне до 255 мл. Към течните съставки се добавя захарта заедно с течния подсладител и се разбива добре. Добавят се разтопеното масло, ванилената захар, солта и кората от лимон. Течността се изсипва в казанчето на хлебопекарната.
Добавя се брашно, а отгоре се поставя сухата мая. Не слагайте цялото брашно.
В зависимост от текстурата на тестото го добавяйте на части. Може да се наложи да се прибави още малко. Пуснете машината на програма Месене и втасване (при мен е час и половина). Наблюдавайте тестото.
Трябва да се получи меко и еластично тесто.
След като свърши програмата, пуснете отново машината да меси. Тогава сложете лъжиците олио на части, докато тестото ги усвои. Оставете да меси още 15 минути. След това извадете тестото и оформете, както предпочитате.
Поставете плънка по желание. Сложете във форма, застлана с хартия за печене. Оставете да втаса, а накрая намажете с разбития белтък и поръсете обилно със захар. Печете на 170°C. След първите 15 минути, когато придобие приятен цвят, покрийте с фолио, за да не прегори.
Оставете още 15-20 минути. Проверете с клечка дали е изпечен. Извадете готовия козунак върху решетка, за да се охлади.
Рецептата е на Лабрекс от кулинарната тема Опитайте! Вкусно е! в Бг-мама.