Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Замесен козунак в хлебопекарна

Замесен козунак в хлебопекарна

Замесен козунак в хлебопекарна
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч
  • прясно мляко - 130 мл затоплено
  • мая - 20 г суха
  • олио - 60 г
  • масло - 60 г
  • брашно - 650 г
  • сол - 1 к.л.
  • стафиди - 1/2 ч.ч., накиснати във вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята натрошаваме добре и към нея добавяме от захарта и малко от млякото, като разбъркваме, за да стане на каша.

Яйцата и захарта разбиваме, като отделяме един жълтък за намазване.

В контейнера на хлебопекарната поставяме всичко, като добавяме и млякото.

Предварително пресяваме брашното и към него прибавяме солта, като разбъркваме добре преди да го прибавим в контейнера.

Кашата с маята изсипваме върху брашното и тогава пускаме хлебопекарната на програма за тесто.

След около 10 минути добавяме от мазнината малко и оставяме програмата до момента, в който започва втасването.

Започне ли, спираме машината и пускаме отначало програмата.

При самото месене добавяме на малки порции мазнина, докато се поеме изцяло и оставяме програмата да приключи.

Изваждаме тестото от машината, оставяме, докато удвои обема си.

Оформяме си козунака по избор, като слагаме някаква плънка, в случая стафиди, и поставяме в подходящи форми.

Отново оставяме да втаса, след като отново увеличи обема си.

Разбиваме жълтъка и намазваме козунака, поръсваме го със захар.

Поставяме да се пече във фурната за около 15 минути на 130 градуса.

След това завиваме с фолио и продължаваме да печем за още 25 минути на 170 градуса.

Замесеният козунак в хлебопекарна е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: