Начин на приготвяне
Маята натрошаваме добре и към нея добавяме от захарта и малко от млякото, като разбъркваме, за да стане на каша.
Яйцата и захарта разбиваме, като отделяме един жълтък за намазване.
В контейнера на хлебопекарната поставяме всичко, като добавяме и млякото.
Предварително пресяваме брашното и към него прибавяме солта, като разбъркваме добре преди да го прибавим в контейнера.
Кашата с маята изсипваме върху брашното и тогава пускаме хлебопекарната на програма за тесто.
След около 10 минути добавяме от мазнината малко и оставяме програмата до момента, в който започва втасването.
Започне ли, спираме машината и пускаме отначало програмата.
При самото месене добавяме на малки порции мазнина, докато се поеме изцяло и оставяме програмата да приключи.
Изваждаме тестото от машината, оставяме, докато удвои обема си.
Оформяме си козунака по избор, като слагаме някаква плънка, в случая стафиди, и поставяме в подходящи форми.
Отново оставяме да втаса, след като отново увеличи обема си.
Разбиваме жълтъка и намазваме козунака, поръсваме го със захар.
Поставяме да се пече във фурната за около 15 минути на 130 градуса.
След това завиваме с фолио и продължаваме да печем за още 25 минути на 170 градуса.
Замесеният козунак в хлебопекарна е готов.