Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко и в него натрошете маята. Прибавете и 4-5 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да се активира.
Пресейте брашното.
Разбийте яйцата (1 жълтък отделете за намазване на козунака) със захарта много добре.
Прибавете ванилията, алкохола, втасалата вече мая, настърганите кори от лимона и портокала.
Разбъркайте всичко и започнете да добавяте по малко от брашното и половината от смесените масло и олио.
До тук може да работите и с миксер. Доомесете с останалото брашно.
Когато брашното е поето изцяло, започнете да прибавяте останалата мазнина, като разтегляте тестото, намазнявате и прегъвате на плик.
Това направете на 3-4 пъти, докато се абсорбира напълно.
Сложете готовото тесто в намазнен съд и го покрийте с фолио. Оставете на топло да втаса за около 2 часа.
Разтопете в микровълнова фурна шоколада за 30 секунди, за да се втечни.
Разделете втасалото вече тесто на три части.
От всяка оформете продълговата елипса. Намажете с разтопения шоколад и поръсете с нарязани или смлени орехови ядки.
Откъм дългата страна навийте на руло и леко усучете.
Така направете и с останалите две части. Оформете на плитка и поставете в подмазан съд, в който ще печете.
Следва отново втасване за около 30 минути.
Разбъркайте отделения жълтък с малко вода и намажете козунака.
Поръсете със захар и филиран бадем и печете в загрята фурна на 160 градуса с вентилатор за около 25-30 минути.