Великденска Мона (Mona de Pascua)

04/04/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваГуру10075123542
"Специално за Великден - разкошна великденска Мона, каквато не сте опитвали досега "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо727
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • Първо тесто
  • брашно - 100 г
  • вода - 60 мл.
  • мая - 12 г жива
  • Второ тесто
  • брашно - 400 г +за доизмесване
  • мая - 12 г жива
  • яйца - 3 бр. (Размер L)
  • захар - 150 г
  • сол - 1 щипка
  • зехтин - 80 мл
  • прясно мляко - 60 мл
  • портокалов сок - 2 - 3 с.л. прясно изцеден
  • портокалова кора - от 1 плод, фино настъргана
  • За намазване и поръсване
  • жълтъци - 1 бр. (може и белтък)
  • захар - 3 с.л.
  • портокалов сок - няколко капки за навлажняване на захарта (или портокалова вода)
  • боядисани яйца - за декорация, по желание
  • бадеми - по желание (филирани)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Великденската Мона е типичен празничен сладък хляб за някои зони в Испания - Валенсия, Каталуния, Кастия Ла Манча, Мурсия, Арагон. Взависимост от зоната може да се различава по някои съставки или в украсата си. Тук ви предлагам базистната рецепта за Мона, за да може да опитате нещо малко по- различно от нашия козунак, което обаче също ще има дъх на Великден и ще бъде ароматно и вкусно.

1. Първото тесто се приготвя от предния ден. Смесват се водата, брашното и маята и се оформя топчица, която се увива в стреч фолио или се затваря херметически в подходящ съд. Оставя се в хладилник за една нощ.

На другия ден се изважда и оставя на стайна температура да шупне за около 20 минути или докато бухне много.

2. През това време останалото брашно се пресява в купа, слагат се леко разбитите яйца със захарта, млякото- леко затоплено, солта, портокаловата кора и сок, първото вече бухнало тесто (тестото - майка, както го наричат испанците) и другите 12 г мая.

3. Зехтинът се сипва малко по малко накрая замесвайки меко тесто - в началото много лепкаво.

Прехвърля се на набрашнен плот и се работи с него докато стане гладко, еластично и нелепнещо. Добавя се по малко брашно, без да се прекалява. Оформя се на топка и се връща в купата, завива се с влажна кърпа и се оставя да втаса около 2 часа.

4. Втасалото тесто се премесва отново и се оформя на гладка топка, която се слага в тавичка 24 см. диаметър, покрита с хартия за печене. Отново се завива и оставя за около 1 час на топло. Щом утрои обема си се намазва с разбит с малко вода жълтък и се поръсва обилно със захар навлажнена с портокалов сок. В някои зони се маже с разбит на сняг белтък и се оформя дупка в центъра, в която се поставя боядисано великденско яйце. Ще срещнете и Великденска Мона поръсена със разноцветни пръчици или филирани бадеми.

5. Пече се на 160 градуса за около 30 минути или до суха клечка.

Да ви е сладко и хубав празник! подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Ваня Георгиева
С интерес прочетох рецептата и мисля да пробвам за да разбера вкуса как е . Снимка на разрязана Мона имаш ли Данче?
1
0
Ваня Георгиева
Да различна е текстурата, ние се стремим да получим конци а тук е друг вид но изглежда вкусно и с майката тесто ще пробвам обезателно. :)
1
0
Йорданка Ковачева
Ванче, качих снимки сега на разрязана Мона. Наистина е интересна рецептата, подобна е на нашият козунак, но има различна текстура и леко различен аромат благодарение на зехтина и портокаливият сок или вода (с портокалова вода си се прави автентичната Мона, но съм писала и сок, ако някой неможе да се сдобие с такава) Методът с "тестото -майка" аз го пробвам за пръв път и съм доволна. На тебе съм сигурна, че ще ти се получи даже много по- добре :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв