Начин на приготвяне
Маята се разбърква в топла вода със захарта и оставяме да шупне. С останалите продукти се замесва меко тесто, което не лепне. Поставя се в торбичка и оставяме за една нощ в хладилника.
Изважда се, оставяме да се отпусне тестото. Лападът се почиства и бланшира във вряла вода. Отцежда се и нарязваме на ситно.
Загрява се олио, запържва се нарязан ситно лук и лапад. Поръсваме с малко сол и след 2 минути се сваля, да се охлади.
Нарязваме продуктите за плънката на кубчета, смесват се със запържените зеленчуци и разбъркваме добре. Овкусяват се с още малко сол и черен пипер, ако е нужно.
Тестото се разделя на 2 части, оформят се широки ленти без да се точи. Разпределя се плънката отгоре и краищата се прехлупват и защипват.
Оформят се два фитила, усукват се първо поотделно, после един в друг и поставяме плитката върху хартия за печене в терин. Оставя се на топло 20 минути, намазва се с разбит жълтък с 1 с л олио и обилно се поръсва със сусам.
Печем в загрята умерена фурна на 170 градуса около 45-50 минути, като към края се покрива с фолио да запазим хубавия цвят.
Изважда се върху решетка да се охлади, намазва се с масло и покриваме с кърпа. Нарязва се с къдрав нож за хляб и сервираме с пресни зеленчуци. Светли празници!