Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена питка»Великденска солена плитка

Великденска солена плитка

Великденска солена плитка7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Защото в живота не всичко е черно и бяло, затова и Великденските плитки са не само сладки, но и солени"

Необходими Продукти

  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • олио - 4 с.л.
  • яйца - 1 белтък
  • суха мая - 1 пакет
  • сол - 1 равна с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 550 - 600 г
  • плънка
  • олио - 2 с.л.
  • лапад - 1 връзка
  • бекон - 4 ленти
  • яйца - 1 бр. сварено
  • шпеков салам - 3 с.л. кубчета
  • моцарела - 100 г
  • зелен лук - 2 стръка
  • жълтъци - за намазване
  • сусам - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в топла вода със захарта и оставяме да шупне. С останалите продукти се замесва меко тесто, което не лепне. Поставя се в торбичка и оставяме за една нощ в хладилника.

Изважда се, оставяме да се отпусне тестото. Лападът се почиства и бланшира във вряла вода. Отцежда се и нарязваме на ситно.

Загрява се олио, запържва се нарязан ситно лук и лапад. Поръсваме с малко сол и след 2 минути се сваля, да се охлади.

Нарязваме продуктите за плънката на кубчета, смесват се със запържените зеленчуци и разбъркваме добре. Овкусяват се с още малко сол и черен пипер, ако е нужно.

Тестото се разделя на 2 части, оформят се широки ленти без да се точи. Разпределя се плънката отгоре и краищата се прехлупват и защипват.

Оформят се два фитила, усукват се първо поотделно, после един в друг и поставяме плитката върху хартия за печене в терин. Оставя се на топло 20 минути, намазва се с разбит жълтък с 1 с л олио и обилно се поръсва със сусам.

Печем в загрята умерена фурна на 170 градуса около 45-50 минути, като към края се покрива с фолио да запазим хубавия цвят.

Изважда се върху решетка да се охлади, намазва се с масло и покриваме с кърпа. Нарязва се с къдрав нож за хляб и сервираме с пресни зеленчуци. Светли празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: