Начин на приготвяне
Разтворете маята в част от затопленото млякото с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно, разбъркайте и оставете на топло да шупне за 10-15 минути.
В купа пресейте брашното 2 пъти, за да влезе повече въздух в него, добавете солта и разбъркайте – оформете кладенче. Разтопете захарта в останалото затоплено прясно мляко. Отделно, смесете яйцата, настърганата лимонова кора и ванилията, разбъркайте с тел – не миксер, така яйцата запазват своя прекрасен жълт цвят, не побеляват, като при бъркане с миксер. Отделно смесете всичката мазнина и я разтопете, не нагрявайте, а затоплете.
В кладенчето при брашното сипете първо яйчената смес, следва млечната смес, половината от топлата мазнина и накрая шупналата мая. Бъркайте с шпатула докато е възможно, а после замесете меко тесто, тестото да е меко и еластично като възглавничката на ухото ви, не добавяйте безразборно брашно.
Останалата мазнина се добавя при месенето, намазнявате добре ръцете си и месете тестото, като натискате с длани към плота, разтягате и сгъвате тестото и така докато свърши мазнината. Поставете тестото в намазан с малко олио съд, завийте със стреч фолио и чиста кърпа.
На дъното на фурната поставете купа с гореща-вряла вода, отгоре поставете скарата и поставете съда с тестото. Така престоява тестото във фурната 2 часа да втаса. Извадете втасалото тесто и го обезвъздушете, като настискате с пръсти да слегне - не премесвайте тестото. Късайте топчета, оформяйте фитили и слагайте козунаците в тави, постлани с хартия за печене.
Поставете тавите отново във фурната с купа гореща вода отдолу и оставете за 1 час отново да втасат. Намажете ги с разбитите жълтък и прясно мляко и наредете ядките отгоре, поставете тавите в студената фурна и включете на 150 градуса.
Печете така за 15-20 минути, поставете алуминиево фолио върху тях, след като добият златист цвят и увеличете фурната на 170 -180 градуса, печете още 20-25 минути до суха клечка, като междувременно следите какво става под фолиото. Можете да го премахвате и поставяте отново, докато добият желания от вас цвят.
Готовите козунаци намажете със захарен сироп, приготвен от 1:1 захар и вода и поръсете с навлажнената захар (кристали), за да полепнат.