Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с течен шоколад, орехи и сусам

Козунак с течен шоколад, орехи и сусам

Козунак с течен шоколад, орехи и сусам
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
1
"А знаете ли, че козунакът е най-хубав, когато към него добавите течен шоколад, орехи, сусам и шипка любов"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. без един жълтък
  • захар - 1 в.ч.
  • уиски - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 180 мл
  • свинска мас - 50 мл разтопена
  • олио - 50 мл
  • ванилова захар
  • лимонова кора
  • брашно - 800 г
  • мая - 25 г
  • течен шоколад - 4 с.л.
  • орехи - 1 шепа смлени + още за отгоре
  • сусам - за поръсване
  • захарен сироп - за намазване 4 с л вода +2 с л захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в топло прясно мляко с лъжица захар и оставяме за 10 минути да се получи калпаче, което означава, че маята е активирана.

Брашното се пресява в тавичка, сипваме маята, яйцата и останалата захар. Разбърква се с вилица, добавяме сол, ванилия, настъргана кора от лимон, уискито и половината мазнина.

Замесва се тесто, поставя се на плота, добавя се на два три пъти мазнина, сгъва се и се разтяга няколко пъти да поеме мазнината, и оставяме да втасва 1 час на топло.

Разточва се правоъгълна кора, от едната страна се режат ленти до 1/3 от кората. Останалата цяла част се намазва с течен шоколад, поръсваме с орехи и навиваме руло.

Поставя се върху хартия и оставяме да втасва още 1 час. Намазва се с разбит жълтък с лъжица прясно мляко, набождат се орехови ядки, поръсваме сусам.

Печем в загрята фурна 170°C около 40-45 минути. Изважда се, намазваме с захарен сироп и оставяме покрит с кърпа.

Весел и шарен празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: