Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Пържоли»Крехък Телешки Стек на Фурна

Крехък Телешки Стек на Фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
17 мин.
Общо
27 мин.
Порции
4
"За телешкия стек или изкуството да се наслаждаваш на живота, похапвайки вкусно"

Необходими Продукти

  • телешки стекове - 4 бр. (3.5 см. дебелина всеки)
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • За сос
  • готварска сметана - 300 мл
  • черен пипер - 1/3 ч.л. прясно смлян
  • черен пипер - 4 - 5 цели зрънца
  • сол
  • бульон - 5 с.л. от печенето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. Измийте и подсушете месото, ако има излишни ципички ги отстранете.

Запечатайте в нагорещен на силен огън грил тиган с лъжичките зехтин всеки от стековете до тъмен златист загар, след това веднага, както са си в същия тиган, ги пъхнете във загрялата вече до 200 градуса фурна.

Ако вашият тиган не е с метална дръжка и не е подходящ за фурна, трябва да ги прехвърлите в тавичка. Печете 3-4 минутки.

В тенджерка загрейте сметаната на умерен огън.

Сипете 5-6 с.л. от сосчето, пуснато от месото при печенето. Добавете черния пипер, сол на вкус и щом сосчето закъкри бъркайте 3-4 минутки.

През това време е добре месото да стои завито във фолио.

Щом сосчето е готово, разпределете телешкото на порции и всеки стек поръсете със сол (за предпочитане едра, люспеста) и залейте с малко сос. Останалия поднесете отделно, за да може всеки на масата да си добавя колкото желае допълнително.

Крехкият Телешки Стек на Фурна е готов.

Забележка:

Степента на изпичане на пържолите в рецептата е леко алангле, затова ако не сте му почитатели гответе месото малко по-дълго във фурната, но имайте предвид, че това ще бъде за сметка на крехкостта му - колкото по-препечено е телешкото, толкова по-сухо и жилаво ще е.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
То сурово ми се струва, знам че така го правят специалистите но ние се глезим, и време да го зготвим имаме, и с кръв не ядем
11.03.2023 00:55