Начин на приготвяне
Здравейте, готвачи!
Поради динамичния ни начин на живот напоследък реших да направя серия с лесни, вкусни и най-вече полезни рецепти. За трениращите спорт и/или тези, които не обичат да готвят, съм приготвил няколко интересни решения (част 2).
За много хора току-що изпечената телешка пържола е връх на кулинарната наслада. Но за фитнес ентусиастите тя е царят на висококачествените протеини. Всеки трениращ човек знае колко важен източник на енергия са те. Основната им функция е свързана с подпомагането на растежа и възстановяването на мускулната тъкан. Телешкото месо е също така един от най-добрите източници и на креатин. В 220 г месо се съдържа 1 г креатин.
Докато при сьомгата страхотният вкус и отличните здравословни ползи я правят една от най-обичаните риби в света и няма съмнение, че трябва да бъде част от всяка диета. Тази суперхрана има най-богатия асортимент от антиоксидантни елементи. Сьомгата е един от най-хранителните видове риба. Богата на омега-3 мастни киселини, витамини от група B и други основни полезни вещества, тя е прекрасна за здравето, косата и кожата. Сьомгата е богата на цялата палитра от витамини от група B (B1 (тиамин) – 18%, B2 (рибофлавин) – 29%, B3 (ниацин) – 50%, B5 (пантотенова киселина) – 19%, В6 (пиридоксин) – 47%, B7 (биотин) – 13%, B9 (фолиева киселина) – 7%, B12 (кобаламин) – 51%)
Тази рецепта стъпка по стъпка е дори по-лесна от миналата ми за скумрия и пъстърва във фолио за начинаещи и отново няма да се налага да цапате съдове, защото всички знаем как се търка хубаво загоряла след печене тава.
За целта разстиламе едно парче хартия за печене с размера на широчината на фурната върху металната скара, която сме извадили предварително.
Намазняваме хартията с малко зехтин или масло, но без да прекаляваме, за да не протече във фурната. В тази рецепта вие сами може да прецените как да мариновате, но понеже двата вида месо ще се готвят заедно, аз реших да не прекалявам с подправките.
След като съм мариновал продуктите, включително съм овкусил и картофите (хубаво е да набоцкате картофите с вилица от всички страни преди печене) ги подреждам върху хартията, както е показано на снимките, и върху рибата подреждам резенчета лимон, които да спират ароматите да се смесват.
Поставям в предварително загрята на 220°С фурна с вентилатор за 20 минути. След това намалявам на 160°С и добавям по едно резенче масло върхоу всяко парче месо за още 20 минути. След това обръщам само телешките стекове и пека на същата температура до готовност (обикновено между 20 и 40 минути в зависимост от дебелината на стековете).
Без загорели тави, сервирам телешки стек и сьомга на фурна за начинаещи на дървена дъска със свежа салата по избор.
Бон Апети!