Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Богат козунак с червени боровинки и шоколад

Богат козунак с червени боровинки и шоколад

DenitsaDenitsa
Помощник Готвач
823501281
Богат козунак с червени боровинки и шоколад
Снимка: Denitsa
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
210 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
250 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 20 г на кубче
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • брашно - 1000 г тип 500
  • масло - 125 г
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • портокалови корички - 30 г озахарени
  • шоколад - 100 г
  • червени боровинки - 100 г
  • орехи - 60 г
  • ванилия - 5 бр.
  • бакпулвер - 1 пакет (15 г)
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Необходимо е озахарените корички от портокал да са нарязани на ситно и предварително да са престояли поне 48 часа в захар.

Маята се разтваря в млякото, заедно с 5 с.л. брашно, солта и 1 к.л. захар, след което се разбърква добре до получаването на гъста каша, която се оставя да престои около 45 минути, за да шупне маята. След това се прибавят яйцата, маслото, олиото, захарта, бакпулвера, ванилията и се разбърква добре, като след това се добавя и брашното и се меси, до получаването на гладко и меко тесто.

Полученото тесто се оставя в купа покрита със стреч фолио и памучна кърта да втаса за час и половина-два, а след това се дели тестото на 2 топчета, които се премесват отново.

От всяко топче се правят по 3 по-малки, които се разстилат в широки ленти. В средата на първата лента по цялата й дължина се поставя половината от шоколада, начупен на кубчета. Във втората лента - половината от червените боровинки, а в третата - половината от орехите.

Завиват се на руло всяка от лентите, така че добавените продукти да си останат по средата и от трите ленти, които вече имат вид на малки рула и се сплита козунакът. Поставя се плитката във формата за печена, като на дъното на формата има хартия за печене, за да не залепне козунака.

Оставя се поне за час, за да втаса докато увеличи обема си двойно. След като и двата козунака са втасали, се намазват отгоре с жълтъка и се поръсват със захар, за да се получи сладка, хрупкава коричка.

Поставят се в предварително загрята фурна и се пече на 180 градуса без вентилатор на горен и долен реотан за около 40 минути, като по средата на печенето козунаците се покриват с хартия за печене, за да се предпазят от прегаряне.

Получават се много вкусни и богати на аромати козунаци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: