Начин на приготвяне
Разтворете маята, захарта и 3 с.л. брашно в леко затоплената вода. Покрийте и оставете за 7-8 минути да се активира.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което чукнете яйцето, сложете киселото мляко, солта и олиото и шупналата вече мая. Сипете и малка част от маста.
Замесете гладко и еластично тесто, като си ръсвате брашно докато спре да лепне. Аз го меся минимум 10 минути.
Разделете тестото на 4-5 топки и топвайки ръцете си в разтопената мас разтегляйте всяка на тънка кора, внимавайки да не се накъса. Ако ви е трудно с ръчно разтегляне разточете с точилка. Ръсвайте по малко мас и натрошавайте от сиренето.
Всяка кора завивайте на руло и разполагайте в кръгла тава във форма на охлюв. Оставете да втаса 1 час и 30 минути или докато бухне добре и удвои обема си.
Намажете с разбит с малко олио и вода жълтък и поставете в студена фурна, като включите на 180 градуса без вентилатор. Печете до златист загар около 35 минути. Пробвайте с метода на дървената клечка, за да сте сигурни, че тутманикът е добре изпечен.
След като извадите от фурната намажете обилно с масло и покрийте със чиста кърпа за 15 минути.
Топъл или студен, този тутманик е много вкусен, пухкав и ароматен!
Навитият тутманик по селски е готов.