Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Навит тутманик по селски

Навит тутманик по селски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Навит тутманик по селски
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Хем навит, хем по селски - две основателни причини да опитате този пухкав тутманик"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + още малко за доизмесване
  • мая - 25 г жива
  • вода - 200 мл
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мас - 80 г разтопена
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • масло - за намазване
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • сирене - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята, захарта и 3 с.л. брашно в леко затоплената вода. Покрийте и оставете за 7-8 минути да се активира.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което чукнете яйцето, сложете киселото мляко, солта и олиото и шупналата вече мая. Сипете и малка част от маста.

Замесете гладко и еластично тесто, като си ръсвате брашно докато спре да лепне. Аз го меся минимум 10 минути.

Разделете тестото на 4-5 топки и топвайки ръцете си в разтопената мас разтегляйте всяка на тънка кора, внимавайки да не се накъса. Ако ви е трудно с ръчно разтегляне разточете с точилка. Ръсвайте по малко мас и натрошавайте от сиренето.

Всяка кора завивайте на руло и разполагайте в кръгла тава във форма на охлюв. Оставете да втаса 1 час и 30 минути или докато бухне добре и удвои обема си.

Намажете с разбит с малко олио и вода жълтък и поставете в студена фурна, като включите на 180 градуса без вентилатор. Печете до златист загар около 35 минути. Пробвайте с метода на дървената клечка, за да сте сигурни, че тутманикът е добре изпечен.

След като извадите от фурната намажете обилно с масло и покрийте със чиста кърпа за 15 минути.

Топъл или студен, този тутманик е много вкусен, пухкав и ароматен!

Навитият тутманик по селски е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: