Начин на приготвяне
Смесва се брашното със сухата мая, сол, голяма щипка захар, киселото мляко и олиото. Разбърква се добре с вилица и замесваме средно меко тесто, да не лепне.
Покрива се с кърпа в голяма купа, оставяме на топло, докато купата се напълни с тесто, значи е готово. Разточва се правоъгълна кора с дебелина около 0.5 мм.
По широката част се нарежда натрошено сирене от край до край и се навива на руло, само на два оборота, краят се намазва с вода или разбит белтък и се реже. По същия начин се оформя и останалото тесто.
Нарязваме рулата на парчета с дължина 8-10 см. Дебелината е малко по голяма от един пръст на ръката.
Загрява се олио на умерен огън, пържим от всички страни, изваждаме пирожките върху хартия да попие мазнината.
Сервираме топли с чаша чай, конфитюр или кисело мляко.
Бабините Пирожки от Едно Време са готови.
Коментари