Начин на приготвяне
Почистете, обелете и нарежете на тънки люспи картофите и лука.
Аспержите и пресния чесън направете на парченца от по 1/2 см, а чушката и спанака накълцайте на едро.
Загрейте зехтин в тиган с незалепващо покритие (диаметър 22-23 см) и на бавен до умерен огън с две щипки сол пържете всички зеленчуци (без спанака, който добавете накрая) до омекване и много лек загар.
Бъркайте ги периодично, за да не залепват, без да се тревожите, че част от картофите ще се начупят.
Отцедете от мазнината и я запазете, а зеленчуците оставете да поизстинат.
Разбийте яйцата с две щипки сол и сипете при зеленчуците, разбърквайки добре.
Върнете тигана на огъня (умерен) и сложете много малко от заделената мазнина. Сипете сместа за тортилята, заравнявайки.
Оставете така да се готви, докато видите, че по крайчетата яйцата побеляват. Тогава с шпатула повдигнете леко от едната страна, за да видите загара отдолу.
Ако е златист, а отгоре е твърде течно все още, намалете огъня с една две степени и захлупете с капак за една-две минути. Не трябва да чакате да се втвърди напълно, за да е сочна тортилята.
Обърнете върху чиния с диаметър по-голям от този на тигана. Възможно е да се разтече, затова действайте бързо и веднага приплъзнете обратно, за да се запече и от другата страна за кратко. Може да сложите предварително още мъничко мазнина, за да сте сигурни, че няма да залепне.
Увеличете огъня и след две минутки отстранете тигана. Оставете тортилята в него още две минути и тогава си я прехвърлете в чиния.
Ако я предпочитате по-сочна отвътре и с леко течни яйца, то пропуснете последната стъпка.
Много сочна тортиля се постига и с печене на силен огън от двете страни, така яйцето отвътре остава леко течно, но не сурово. За този метод обаче ви трябва майсторлък и практика за обръщането, тъй като лесно би се разпаднала.
По всички начини тортилята е много вкусна, а с този букет от зеленчуци е направо божествена!
Тортилята с картофи и зеленчуци е готова.