Родопска Мусака

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Родопска Мусака
Снимка: Мария Симова
2 / 3
15/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Непременно опитайте тази родопска мусака - с нея се хранят дълголетниците"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 50 мл за ориза + за пържене на картофите
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 1/2 връзка
  • джоджен - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • домати - 2 бр.
  • заливка
  • яйца - 4 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера запържете ориза в 50 мл нагрято олио, добавете ситно нарязания лук и запържете за кратко. Налейте 3 ч.ч. топла вода, посолете, поръсете с черен пипер на вкус и поръсете със зелените подправки, наряза ни на ситно.

Оставете така да поври на бавен огън за около 10 минути и оставете настрани да се охлади и попие останалото количество вода.

Обелете и нарежете картофите на шайби, изпържете ги в олио до готовност. Поставете ги върху кухненска хартия за да се отцеди излишната мазнина.

Нарежете доматите на големи шайби.

Започнете да редите мусаката, като на дъното на тавата подредите ред пържени картофи, посолете на вкус. Следва ориза, като го разпределите равномерно върху тях. Върху ориза разпределете доматите, а върху тях - останалите картофи.

Отделно разбийте яйцата и добавете прясното мляко, посолете на вкус.

Залейте родопската мусака със сместа и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
51
40
30
20
11
Дай твоята оценка: