Начин на приготвяне
Лукът, морковът и празът се смилат. Запържват се в сгорещеният зехтин за 2 минутки. Друг вариант е да се нарежат и запържат на парченца (в този случай времето се увеличава малко), а чак накрая да се пасира всичко до гладък сос. Може да процедирате, както ви е удобно.
При запържените и вече приятно миришещи зеленчуци се сипва наведнъж брашното и се бърка 1-2 минутки, след което се налива на части при непрестанно разбиване с телена бъркалка бульонът и брендито. Добавя се сол, ако е необходимо, но би трябвало тази, която съдържа бульонът, да си е достатъчна.
Огънят се намаля до почти минимум и се оставя така да къкри около 20 минути. Накрая може да се увеличи, за да се редуцира течността и да се сгъсти до желаната от вас консистенция.
Сосът е изключително подходящ в комбинация с различни меса.
Основата му е тъмният телешки бульон, зехтинът и брашното, а останалите съставки могат да варират. Например понякога се добавя вино вместо бренди, а също така лук и праз отсъстват. Но за мен това е най-богатият и вкусен вариант на този така ароматен сос, с който всяко парче месо се превръща във кулинарен шедьовър.
Опитайте и да ви сладко!