Начин на приготвяне
Приготвяме първата, по-голяма тортиля, като режем картофите на сравнително тънки люспи с произволна големина. С лука процедираме по същият начин. Осоляваме и разбъркваме.
В тиган с диаметър 25 см загряваме олио на умерен огън - дъното трябва да е покрито един пръст. Изсипваме зеленчуците и бъркаме от време на време, за да могат да омекнат и се изпържат равномерно. Това е необходимо, тъй като олиото не ги покрива и ако не бъркаме отдолу, ще са готови, а отгоре - не. Щом омекнат, картофките ще се натрошат на места, но това изобщо да не ви притеснява. Нямаме за цел да остават цели или с правилна форма.
Щом започнат да добиват лек загар, отстраняваме от огъня и прецеждаме от мазнината, която не изхвърляме. Оставяме да се поохлади, а през това време разбиваме яйцата с малко сол.
Връщаме тигана на огъня с много малко от мазнината, останалата може да използваме за втората тортиля. Слагаме картофената смес при яйцата и разбъркваме. Сипваме в тигана, заравняваме добре и оставяме на умерен огън, докато по краищата започне да побелява, а отгоре леко да се втвърдява (3 минути са достатъчни за тази цел).
Поставяме капак или чиния по-голяма от диаметъра на тигана и с бързо движение обръщаме тортилята, после леко я приплъзваме обратно в него и запичаме още 2 минути и от другата страна. Тук най-важно е първо - да разполагаме с хубав тиган с незалепващо дъно и второ - да действаме наистина бързо, за да не се разтече яйцето.
Готовата тортиля оставяме настрана и приготвяме другата - по-малка, по същия начин, използвайки тиган с диаметър-20-22 см.
За да сглобим нашето красиво предястие, намазваме по-голямата със майонеза, без да стигаме до краищата. Подреждаме зелените листа, а върху тях рибата тон, предварително отцедена от течността и мазнината в консервата. Захлупваме с по-малката тортиля и сервираме.
Испанците смятат за най-добрата тортиля тази, която е мекичка и с леко още течно яйце отвътре (не сурово, разбира се), затова се запича за кратко (2-3 минути от двете страни), макар и по този начин обръщането да е по-трудно и да крие рискове.
За начинаещите препоръчвам първия път да опитат да я приготвят на по-бавен огън, почти минимален, като по този начин ще се втвърди и обръщането ще е много по лесно. Няма да бъде така крехка, но пък малко по малко ще хванете момента и със всяка следваща ще имате от хубава по-хубава тортиля.
Добър апетит!
*Рукола и бейби спанак могат да се заместят от айсберг или други зелени салатени листа.
Разкошната двойна тортиля еспаньола с плънка е много вкусна.