Начин на приготвяне
Приготвяме тестото, като в купа пресеем брашното и смесим със захарта и ваниловата захар. Добавяме студеното масло на кубчета и с пръсти втриваме до получаване на трохи. Тогава слагаме жълтъка и една по една лъжичките вода, намачвайки с пръсти до получаване на компактно тесто. Ако е нужно си ръсваме още брашно или съответно студена водичка, докато тестото стане гладко. Прибираме го в хладилник за около 1 час.
Разточваме стегнатото тесто на тънка кора и изрязваме кръг с диаметър малко по-голям от този на тавичката (20-21 см), в която ще печем. Целта е краищата да се подвият нагоре и да се накъдрят леко. Запичаме за кратко във загрята на 200°C фурна, за да се подсигурим, че блатът няма да остане суров, тъй като плънката ще го навлажни впоследствие.
Приготвяме си и плънката, за която почистване и режем ябълките на тънки малки парченца. Поръсваме ги с лимонов сок и разтопените 50 г масло. Слагаме при тях галетата, 150 г захар, канела на вкус, портокалова кора и ваниловата захар. Разбъркваме добре и сипваме върху блата.
От останалото тесто изрязваме ленти или формички по избор, с които захлупваме пая. Намазваме с малко жълтък (от един от трите, които имаме приготвени за крема) разбит с малко вода и капчици олио. Поръсваме със захар и печем в заграята на 180 градуса фурна до златисто.
Докато паят изстива, приготвяме ванилов крем, с който ще го полеем при поднасяне.
Загряваме по-голямата част от млякото със захарта и цепнатата ванилова шушулка. Щом заври, намаляме огънят до минимум и добавяме на тънка струйка и при непрестанно бъркане разбитите с нишестето и останалото мляко жълтъци. Предварително отстраняваме ванилията. Бъркаме до сгъстяване.
Изстиналият ябълков пай режем на парченца и всяко заливаме с още топлият крем и поднасяме за десерт, следобедна закуска или компания за чаша кафе, чай или мляко.
Да ви е сладко!
Коментари