Бабина Янкина погача

Бабина Янкина погача

EfrosiaEfrosia
Джедай
941
4k
10
14k
15/12/2012
"Всеки път, когато замесваме питка, почитаме онези, с чиято помощ направихме първите си пити и погачи"
Приготвяне45 мин.
Готвене30 мин.
Общо75 мин.
Порции8-10
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо16 396
  • Преглеждания за месеца49
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3.6 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг.
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 4 броя
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с..л.
  • оцет - 1 с.л.
  • вода - 550 мл. хладка
  • сусам - 1 с.л. или 1/2 с.л. маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се половината брашно в широка тава, прави се кладенче. В един компотен буркан се пълни вода - ориентировъчно около 500 мл. Затопля се в микровълновата за кратко, пускаме маята 1 с.л. оцет и 1 к.л. захар. Оставя се леко да бухне, като бъркаме, докато се разтвори маята напълно.

В малка купичка разбиваме яйцата като отделим единия жълтък в малка кафена ч. В кладенчето се изсипват яйцата с 1 с.л. сол и с лъжица се бърка, като се сипва разтворената мая на малка струйка. При необходимост се добавя и останалото брашно и се продължава с ръце да се меси.

Отавя се втаса около 45 мин. След тава тестото се разделя на 3 равни топки, като всяка топка се разточва на 3 колела, всяко се маже с олио по-желание свинска мазнина или маргарин, краве масло. Всяко колело се реди едно върху друго и се придърпват краищата.

Взема се ножът и се реже първо на кръст после на диагонал, така че да се получат равни триъгълници. Всеки триъгълник откъм широката час се навива като леко се дърпа и усуква и връзва на възел.

Първото възелче се нарежда в центъра на тава - не много голяма леко намазнена, и останалите възелчета около центъра. Оставя се да втаса още 1 час. Най-накрая отделеният жълтък се разбърква с 1-2 с.л. вода и с четка внимателно се маже, поръсва със сусам или маково семе. Бабината пита се пече в зарята фурна предварително на 200 градуса, като първите 5-10 мин. се намаля на 150 градуса.

Питата се пече в зависимост от фурната - около 15 максимум 20-минути. На тази питка ме научи една добра жена, която ми беше като майка. Затова и я наричам Бабина Янкина погача.

Рейтинг

5 5
4 6
3 4
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
62437
62437
31.01.2014 13:13
1-2 с.л вада? това вода ли е :)
0
0
КАТЯ
КАТЯ
27.01.2013 22:28
ЗДРАВЕЙТЕ... ИСКАМ ДА ДОПЪЛНЯ ОЩЕ НЕЩО ЗА РЕЦЕПТАТА. ТЪЙ КАТО С ВРЕМЕТО КОГАТО БАБА ЯНКА МЕ УЧИ НА ТАЗИ ПОГАЧА АЗ ТАКА ДА СЕ КАЖЕ Я УСЪВЪРШЕНСТВАХ. МОЖЕ ДА СЕ НАТРОШИ СИРЕНЕ МЕЖДУ КОЛЕЛАТА ИЛИ ЛЕКО МАЛКО КАШКАВАЛ, КАКТО ДА СЕ УДВОИ ДОЗАТА 2КГ. БРАШНО И АКО Е ТИП400 ОЩЕ ПО-ДОБРЕ.БАБА ЯНКА Я НАРИЧАШЕ КОЗУНАЧЕНА ПИТКА.КОГАТО Е С ПО ГОЛЯМА ДОЗА ПРИ ПЕЧЕНЕТО КОГОТО ВИЖДАТЕ ЧЕ КОРИЧКАТА СЕ ЗАПИЧА КОЕТО ОЩЕ МЕ НАУЧИ ЗА ДА НЕ ИЗГОРИТЕ ОТГОРЕ А ВЪТРЕ ИМАТЕ ПРИТЕСНЕНИЯ ЧЕ, ОЩЕ Е СУРОВА СЕ НАМОКРЯ ЕДИН ВЕСТНИК И СЕ ПОКРИВА ВЪВ ФУРНАТА ДОКАТО СЕ ПЕЧЕ ЗА ДА НЕ ИЗГОРИ ПРЕКАЛЕНО КОРИЧКАТА.И ЗА ДА НЕ ЧАКАТЕ ДОСАДНОТО ВРЕМЕ ЗА ВТАСВАНЕ МОЖЕТЕ ДА ПРЕСКОЧИТЕ ПЪРВОТО ВТАСВАНЕ НАПРАВО КЪМ СВИВАНЕТО НА ВЪЗЕЛЧЕТАТА МЪЖЪТ МИ Я ОБОЖАВА С ЕДИН КОМПОТ ОТ КАЙСИЙ
0
0
даниела
даниела
28.12.2012 17:49
к.л означава кафяна лъжичка
питката изглежда много апетитно
браво:)
0
1