Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Агнешки кюфтета в разкошен сос

Агнешки кюфтета в разкошен сос

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Агнешки кюфтета в разкошен сос
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Спокойно може да кажем, че тези агнешки кюфтета са истинско произведение на кулинарното изкуство"

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 600 г от плешка
  • галета - 3 с.л.
  • яйца - 1 яйце
  • кромид лук - 1 гл., червен
  • сметана - 1 с.л.
  • сос уорчестър - 2 с.л.
  • червена пиперка - 1 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • червен пипер 1/2 ч.л.
  • джоджан - 2 с.л., пресен
  • магданоз - 1 с.л., пресен
  • канела - 1 - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • За соса
  • месен бульон - 2 ч.ч.
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • чили сос - 4 капки / по желание/
  • доматено пюре - 4 с.л., концентрат
  • масло - 40 г
  • мед - 4 с.л.
  • мащерка - клонки от прясна
  • сол
  • черен пипер
  • За салатата
  • салата дъбово листо
  • бейби спанак - листенца
  • зелен лук
  • мента
  • мащерка
  • сусам - запечени сусамови семена
  • слънчогледови семки - запечени
  • чери домати - 1 бр.
  • За дрейсинга
  • мед - 1 с.л.
  • лимони - сока от 1 плод
  • горчица - 1 ч.л.
  • зехтин - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме агнешкото месо от ципи и сухожилия и го нарязваме на едри късове. Поставяме ги в блендер и смиламе на кайма.

В подходяща купа настъргваме червения лук, прибавяме нарязаната на малки зарчета червена пиперка, зелените подправки, нарязани на ситно, яйцето, соса, сметаната и смесваме много добре. Прибавяме и останалите сухи аромати - черен и червен пипер, галета, канела и сол на вкус. Отново смесваме всички компоненти и ги добавяме към каймата.

Омесваме я добре, завиваме я с фолио за свежо съхранение и поставяме в хладилник за едно денонощие.

Оставяме каймата да се темперира на стайна температура и от нея оформяме кръгли кюфтенца с големината на топка за тенис.

Подреждаме ги в тавичка, постлана с хартия за печене.

Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 15 -17 минути.

Приготвяме соса, като към студения месен бульон прибавим доматеното пюре и лютия сос. Разбъркаме до гладкост.

В нагорещен тиган разтопяваме маслото. Овкусяваме го с мащерката. Прибавяме към него царевичното нишесте при непрекъснато бъркане, докато добие златист оттенък. Прибавяме постепенно от бульона и разбъркваме енергично с телена бъркалка, за да не се образуват бучки.

Овкусяваме със сол и черен пипер. Добавяме останалия бульон и меда. Намаляваме температурата на огъня и оставяме соса да се редуцира.

Поднасяме кюфтенцата топли, като ги заливаме с малко от соса.

Останалия сипваме в сосиера, използвайки го непосредствено преди консумация. Допълваме блюдото със свежа зелена салата, сервирана в отделна посуда, за да не се смесят вкусовете от медния сос и салатния дресинг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: