Начин на приготвяне
В дълбока купа настъргваме червения лук, прибавяме яйцето, разбито с киселото мляко, и останалите сухи аромати – мароканския микс, стритата мента, черен и ½ ч.л. от червения лют пипер, галета и сол на вкус. Смесваме добре всички компоненти и ги добавяме към каймата.
Омесваме я добре, завиваме я с фолио за свежо съхранение и поставяме в хладилник за едно денонощие.
От нея оформяме 12 броя кръгли кюфтета.
В дълбок тиган загряваме зехтин и запържваме кюфтетата от двете страни. Поставяме ги в чиния.
В същата остатъчна мазнина прибавяме нарязаните лук, пиперка и люти чушки. Оставяме ги да се сотират до омекването им.
Овкусяваме със сол, червен пипер и кимион. Намаляваме температурата на готвене до умерена, прибавяйки доматите, лютия пипер и пресованите скилидки чесън.
Оставяме соса да къкри бавно, докато се редуцира до желаната гъстота. След като се охлади го пасираме.
Поднасяме агнешките кюфтета върху лист от салата, гарнирани с пикантния сос Матбуха. Комбинираме ги със свежа зелена салата.