Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка, замесена в хлебопекарна

Питка, замесена в хлебопекарна

Дани РусеноваДани Русенова
Чирак
4830176
Питка, замесена в хлебопекарна
Снимка: Маргарита
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10
"Така правят практичните домакини - месят с хлебопекарна, оформят сами и радват всички вкъщи с красиви питки"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • топла вода - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • захар - 5 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 20 г прясна (1/2 пак) или 10 г суха
  • брашно - около 850 г
  • яйца - 1 за намазване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включва се хлебопекарната на програма Тесто.

Най-напред се слагат течните продукти - млякото, водата и олиото.

След това се поставя 2/3 от брашното.

Ако маята е прясна, преди да я добавим при другите продукти, се активира с част от млякото, малко захар и малко брашно. Ако е суха, се поставя върху брашното заедно със солта и захарта.

При стартиране на месенето се наблюдава и се добавя останалото брашно или колкото е необходимо - до достигане на меко тесто.

Втасва в хлебопекарната, след което се изважда и се оформя по желание.

Вече оформена, питката пак втасва (слага се направо във фурната на 50 градуса).

Когато удвои обема си, се маже с яйце, поръсва се със сусам (при желание) и се пече на 200-220 градуса за около 40 минути.

Питката, замесена в хлебопекарна е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: