Начин на приготвяне
Фурна - 160 градуса.
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Дървена дръжка от закачалка за навиване на корите.
Върху лист хартия за печене се поставя една кора и се намаслява с мазнината по избор.
Предпочитам да е с масло, защото дава прекрасен аромат. В долната ѝ част се поставя дървената дръжка от закачалката и се набира хлабаво руло към средата.
Оставят се 5 см ненавити от кората, това е основата, която ще се завие в кръг.
Оформя се кръг, като краищата на кората остават в средата, притискат се, за да се получи кръг, като венец. Подреждат се в тавата за печене. Намасляват се отново.
Ябълките се настъргват на ренде или се минават на няколко пулсации в блендер. След това се изцеждат много хубаво.
Ако се разполага в центрофуга за зеленчуци е много подходящо да се поставят ябълките и да се завърти няколко пъти, ще излязат сухи.
Към тях се добавят захарта, канелата, стафидите и ванилията.
В средата на всеки венец от кора се поставя от плънката, отгоре се поръсва с филиран бадем.
Пече се на 160 градуса около 45-50 мин. Охлаждат се и се поръсва пудра захар само по края на кората.
При поднасяне на пая е подходящо да се прибави и 1 с.л. заквасена сметана.
Вкусният ябълков пай с готови кори е готов.