Начин на приготвяне
Приготвят се блатовете. Яйцата и захарта се разбиват, после бавно се прибавят млякото, медът, содата и маслото. Вари се на слаб котлон до получаване на златист цвят, около 30 минути.
След това веднага се добавя пресятото брашно и се разбърква. Трябва да се получи гладко тесто, работи се бързо, за да не се втвърди. Тестото се разделя на 5 топки.
Всяка се разточва на кора с дебелина от 3 до 5 мм. и диаметър около 28-30 см., на хартия за печене. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 4-5 минути, като преди това се надупчват с вилица.
Наблюдават се по време на печенето, пекат се бързо. След изпичане се изрязват с помощта на голяма чиния, за да са еднакви, изрезките се смилат, към тях се прибавят смлени орехи за паниране на тортата.
За крема се смесват разбитата сметана, карамеленото мляко и свареният и охладен пудинг, приготвен според указанията на пакетчето.
В поднос се слага първият блат, намазва се с крем, слага се втори блат, крем и т.н. Отстрани и отгоре също се намазва с крема.
Панира се със смесените орехи и трохи от блата - навсякъде. Медената торта се декорира със смесените разтопен шоколад и олио.
Прибира се в хладилник за поне 8 часа.
Тортата Медовик с карамелен крем е готова.