Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги сложете в съд за варене. Покрийте ги с вода и ги сварете до пълна готовност. Още топли ги намачкайте на пюре, като преди това излеете водата.
Залейте маята с малко хладко мляко, разбъркайте я до получаването на кашичка, прибавете с.л. брашно и захарта. Оставете на топло, за да шупне.
Пресейте брашното, добавете маята, останалото прясно мляко, картофите, зехтина и солта. Чукнете и яйцата, като отделите единия жълтък за намазване.
Замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете на топло, за да втаса.
Готовото тесто разделете на 8-9 топки, като преди това си потапяте ръцете в зехтин и оформете питките.
Намажете всяка питка с разбит жълтък и оставете отново да повтасат.
Наредете хлебчетата в тава, застлана с домакинска хартия и изпечете в леко загрята фурна, като постепенно увеличите градусите на фурната до 180.
Домашните Картофени Хлебчета са готови.