Начин на приготвяне
В подходяща тенджера се сгорещява маслото и с ръка се натрошава топката фино фиде. Запържва се при непрекъснато разбъркване да добие карамелен цвят.
Фидето се пържи бързо и затова се наблюдава непрекъснато, ако изгори, се хвърля и се започва отначало.
Оризът се изплаква под студена вода, изцежда се и се прибавя към фидето. Разбърква се за около 1 мин и се налива топлата водата с разтворен бульон, посолява се и се добавят подправките.
Оставя се на много слаб котлон да къкри (от възможна 9-та степен се готви на 3-та), за около 25 мин. Трябва да поеме цялата течност.
Сваля се от котлона, покрива се с памучна кърпа, захлупва се и се оставя за около 15 мин. След това оризът на тиган се разрохква с вилица.
Сервира се като гарнитура, а може да се поднесе като самостоятелно ястие.
Пърженият Арабски Специалитет е готов.