Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Ориз на тиган»Пържен Арабски Специалитет

Пържен Арабски Специалитет

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пържен Арабски Специалитет
Снимка: marcheva14
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Дали тайната на завладяващия вкус на този арабски специалитет е само в подправките, оставяме на вас да прецените"

Необходими Продукти

  • масло - 50 г
  • фиде - 1 бр. топка фино
  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • рас ел ханут - 1/4 ч.л. Ras el Hanout
  • кимион - 1/4 ч.л.
  • сол - на вкус
  • бульон - 1 кубче на Knorr
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • къри - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща тенджера се сгорещява маслото и с ръка се натрошава топката фино фиде. Запържва се при непрекъснато разбъркване да добие карамелен цвят.

Фидето се пържи бързо и затова се наблюдава непрекъснато, ако изгори, се хвърля и се започва отначало.

Оризът се изплаква под студена вода, изцежда се и се прибавя към фидето. Разбърква се за около 1 мин и се налива топлата водата с разтворен бульон, посолява се и се добавят подправките.

Оставя се на много слаб котлон да къкри (от възможна 9-та степен се готви на 3-та), за около 25 мин. Трябва да поеме цялата течност.

Сваля се от котлона, покрива се с памучна кърпа, захлупва се и се оставя за около 15 мин. След това оризът на тиган се разрохква с вилица.

Сервира се като гарнитура, а може да се поднесе като самостоятелно ястие.

Пърженият Арабски Специалитет е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: